Een kwispelend hondenstaartje in strijd tegen eenzaamheid

1 oktober 2020
Vandaag start de Week tegen Eenzaamheid. Een periode die ons nauw aan het hart ligt. Stichting OOPOEH is bijna 8 jaar geleden opgericht vanuit de wens eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden door senioren te koppelen aan een lief oppashondje. Mensen die vaak jarenlang een hond hebben gehad, maar die op een bepaalde leeftijd niet meer aan een hond willen beginnen missen de gezelligheid, het knuffelen en de praatjes met andere hondenbezitters tijdens de wandelingen. Voor hen zetten we ons dagelijks in. Met succes! We hebben al 3000 55-plussers gematcht aan een oppashond. Benieuwd naar de verhalen? Lees hier de succesverhalen.

Sommige OOPOEH’s zijn vitale 55-plussers die nog middenin het leven staan. Maar we hebben ook veel te maken met senioren die een vol en druk leven hebben gehad, maar wiens wereldje steeds kleiner is geworden. Het overlijden van een partner of huisdier heeft ongelofelijke impact en maakt de drempel naar buiten steeds hoger. Veel ouderen zien er tegenop om naar buiten te gaan zonder hond, want er zal naar worden gevraagd: ‘hee, heeft u geen hondje meer?’

Wat wij doen lijkt iets kleins, maar heeft een grote sociale impact. Veel ouderen hebben die stok achter de deur nodig om weer lekker naar buiten te gaan. En zoals alle hondenbezitters kunnen beamen: met een hond aan je zijde heb je binnen no time een leuk gesprek. Je spreekt weer eens je buurtgenoten. En een hond is een vrolijk en dankbaar kameraadje. Bovendien ontstaat er vaak een dierbaar contact met het baasje, die de hond wekelijks komt brengen en halen. Zij hebben iets gemeen, namelijk de liefde voor dat ene dierbare viervoetertje en dat schept een band. We horen regelmatig dat zo’n contact uitgroeit tot een bijzondere vriendschap.

We zien dat steeds meer senioren zich eenzaam voelen. 8% van alle 55-plussers voelen zich sterk eenzaam. (bron cbs) En die cijfers worden schrijnender naarmate de leeftijd toeneemt. En daarom is de Week tegen Eenzaamheid zo ontzettend belangrijk. Vooral in deze angstige tijden waar het coronavirus om zich heen grijpt. Stichting OOPOEH wil zijn enorme waardering uitspreken voor al die initiatieven en mensen die zich -net als wij- inzetten om eenzaamheid tegen te gaan. #Eentegeneenzaamheid. 

En tot slot: heeft u een lieve hond en wilt u een oudere mee laten genieten van zijn gezelligheid? Meld u dan snel aan bij Stichting OOPOEH! We hebben die lieve viervoeter, en uw financiële bijdrage, hard nodig om ook in de komende tijd nog veel meer senioren te kunnen matchen aan een lieve oppashond. Zeker nu in deze eenzame en angstige tijden. U kunt met uw hondje echt een groot verschil maken. 

55-plussers kunnen zich uiteraard ook aanmelden bij www.oopoeh.nl. Of bellen naar 020 785 3745. Met plezier koppelen wij u aan gezellige oppashond.

Deel dit op: