Stichting OOPOEH in het kort

Stichting OOPOEH, een afkorting van Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier, is in 2012 opgericht om eenzaamheid onder senioren te voorkomen en te bestrijden. Stichting OOPOEH doorbreekt de eenzaamheid door de senioren (OOPOEH’s) duurzaam te koppelen aan een lieve oppashond en zijn/haar baasje.

Baasjes zoeken een lieve oppas voor hun hond, senioren verlangen naar gezelschap, en honden willen vertroeteld worden. Een win-win-winsituatie waardoor er wederkerigheid ontstaat.

Eenzaamheid onder ouderen was al een groot probleem en zal de komende jaren door de vergrijzing in omvang verder toenemen. Daar bovenop kwam ook nog de coronapandemie die het probleem van eenzaamheid onder ouderen nog heel veel groter maakte.

Naast het faciliteren van deze matches, organiseert stichting OOPOEH ook gratis uitjes voor de ouderen zodat zij naast de hond/baasje/buurtbewoners ook andere gelijkgestemde senioren leren kennen. Tijdens de coronapandemie organiseerden we ook online uitjes die boven verwachting goed door onze OOPOEH’s werden ‘bezocht’, daarom gaan we hiermee door. 


Een oppashond maakt (bewezen) gelukkig en gezond!

De methode van Stichting OOPOEH is bewezen effectief voor bestrijding en voorkoming van eenzaamheid bij senioren. Dat blijkt ook uit de recente impactmeting die is uitgevoerd in samenwerking met PwC. De beste remedies tegen eenzaamheid (ontmoeting, knuffelen, beweging en zingeving) krijgen bij Stichting OOPOEH volop de ruimte. Ouderen worden op waarde geschat en er wordt een beroep gedaan op hun ervaring en hun potentie, en dat geeft een enorme boost aan hun zelfvertrouwen.

Stichting OOPOEH heeft voor haar werkzaamheden al meerdere eenzaamheid- en innovatieprijzen in ontvangst mogen nemen. Wij zijn trots op ons Comité van Aanbeveling vol Bekende Nederlanders en op de vele aanbevelingen van wethouders en ministers


Stichting OOPOEH focust op negen verschillende doelgroepen:

* De 55-plusser
* De alleenstaande zelfstandig wonende 65-plussers
* De (kwetsbaardere) zelfstandig wonende 75-plusser
* Ouderen die een verlies hebben meegemaakt
* 55-plussers met (dreigende) gezondheidsproblemen die in beweging willen komen/blijven.
* Roze ouderen (LHBT)
* Ouderen met een kleine portemonnee
* Pensionado’s
* Geschikte baasjes

 

Het matchingsproces is arbeidsintensief

Het werven en matchen van OOPOEH’s is tijdrovend. Zeker bij de oudere OOPOEH’s. 90% van onze tijd besteden wij aan de werving van ouderen en baasjes, de bemiddeling tussen hen, het managen van verwachtingen, het bieden van een goede nazorg, etc. Dit alles gaat met name via de telefoon. Lees hier meer over het matchingsproces.