Riet (83) past op viervoeter Indy: ‘Ik ben daardoor iets minder eenzaam’ | Veenendaal in de Buurt

Onderstaand interview verscheen op Veenendaal in de Buurt. 

Riet van de Lustgraaf-van Doorn (83) is dolgelukkig: ze heeft sinds kort een oppashond, Indy. Een 14-jarige viervoeter die Riet gezelschap houdt wanneer haar baasje werkt. “Ik vind het hartstikke gezellig!” 

“Ik wilde zo graag een hond”, vertelt Riet in haar woonkamer, “maar op een bepaalde leeftijd moet je daar gewoon niet meer aan beginnen. Als er iets gebeurt, zit een ander met jouw huisdier.” Haar dochter schakelde Stichting OOPOEH in, Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier, om Riet op te vrolijken.

Minder eenzaam

De stichting matcht 55-plussers aan honden in de buurt, zodat senioren meer bewegen en minder eenzaam zijn én de viervoeters de aandacht en verzorging krijgen die ze nodig hebben. Een combinatie die voor beide partijen lijkt te werken. “Indy kwispelde vanochtend zo hard toen ze mij zag”, vertelt de 83-jarige inwoonster van Veenendaal enthousiast.

“Het is hartstikke gezellig in huis. Een kat is ook leuk, maar een hond is veel hechter”, zegt Riet terwijl haar 2-jarige kat Bella naar buiten huppelt. “Een hond komt lekker bij je zitten.” Ze kijkt naar haar kat die inmiddels meeuwen verjaagt. “Bella is de hele dag op pad, achter de jongens aan”, grapt ze.

Met de scootmobiel

Het is tijd voor een korte wandeling. Voor de deur van Riet staat haar scootmobiel. “Ik word ook een dagje ouder, dan kan je niet zo ver meer.” Dat komt ook de 14-jarige viervoeter perfect uit. Ze nestelt zich tussen de voeten van haar verzorgster. “Indy is een beetje doof en wil ook niet meer zo lang wandelen.”

Tijdens het ommetje vertelt Riet  over vorige week, toen het met bakken uit de lucht kwam. “Ik moest mezelf, Bella – die loopt ook mee – en Indy afdrogen. Er was plots een enorme stortbui.” Ze geniet zichtbaar. “Ach, geeft niets. Het is maar regen. Ik ben blij dat ik voor Indy mag zorgen. Ze is leuk gezelschap en ik ben daardoor iets minder eenzaam.”

Bekijk hier de online versie 

Deel dit op: