Heraut (Nieuwsblad Lansingerland): OOPOEH biedt 55-plusser blaffend maatje om te bewegen

Bergschenhoek – Henk en Meiske zijn dol op elkaar. Waar de een gaat, daar volgt de ander getrouw. In het oostelijk deel van het Annie M.G. Schmidtpark – hun favoriete wandelgebied – is het stel zelfs niet meer weg te denken. “Inmiddels kennen ze ons daar al wel.”

Henk is overigens Henk Spierings, een 82-jarige inwoner van Bergschenhoek. Meiske is de Friese stabij van een huisartsengezin uit Berkel en Rodenrijs waarop hij een of twee dagen in de week past. De klik tussen mens en dier was er meteen. “Meiske is vanaf de eerste dag gek op me. Ze krijgt van mij natuurlijk ook veel aandacht. En andersom. Met Meiske is het hier in huis weer gezellig. Ook daarom mis ik haar enorm als ze terug is bij haar baasje.”

Foto en tekst: Arie van Driel (Heraut)

Baasje

Voor Spierings, sinds zes jaar weduwnaar, is een eigen hond geen optie. “Daar ben ik inmiddels te oud voor. En ik sta er ook alleen voor. Wanneer je een huisdier neemt, moet je er als baasje goed voor kunnen zorgen. Anders moet je er niet aan beginnen. In mijn situatie gaat het nog wel lukken om een of twee dagen per week een hond te verzorgen en uit te laten. Langer niet. Meiske vult dat precies goed in,” aldus de tachtiger die zich per auto, brommer of fiets verplaatst.
Henk en Meiske leerden elkaar kennen via de landelijke stichting OOPOEH (Opa´s en Oma´s Passen Op Een Huisdier). OOPOEH helpt senioren aan meer beweging en gezelligheid door hen te koppelen aan een lieve oppashond uit de buurt. “Een benedenbuurvrouw maakte mij daar een goed jaar geleden op attent. Mijn hondje Tosca was overleden en ik had nergens geen zin meer in. Was lusteloos, kwam ook niet meer uit mijn stoel. Want je moet wel weten… Tosca, een lieve kooiker, kreeg ik als pup. Ze is bijna dertien jaar bij me gebleven.”

Ouderen

Spierings meldde zich bij OOPOEH en kwam vervolgens in contact met het baasje van Meiske in Berkel en Rodenrijs. “Die staat zijn hond een of twee dagen aan mij af. Voor mijn gezelligheid. En om mij aan het wandelen te krijgen. Al is dit geen uitlaatservice, eerder een goed doel dat hoofdzakelijk is gericht op ouderen.” Om acht uur ´s morgens laat hij Meiske voor de eerste keer uit. ´s Avonds om twaalf uur voor de laatste keer. Tussendoor zijn er de middagwandeling die veelal om twaalf uur begint en zo´n anderhalf tot twee uur duurt, en om zeven uur ´s avonds. Het leuke: Henk en Meiske lopen nooit alleen.

Charmeur

“Wanneer we door het Annie M.G. Schmidtpark wandelen, loopt er altijd wel iemand met ons mee. Of ze maken een praatje met me. Soms vragen ze of ik trek heb in koffie. Iedereen in de buurt kent ons. Ze mogen me graag. Ik weet niet of ik nou een charmeur ben. Ik weet wel dat ik goed met vrouwen kan praten. Ik was 35 jaar groenteboer in Schiebroek. De hele dag ging ik met vrouwen om. Dan leer je dat wel.”

Wie 55-plusser is en, net als Henk Spierings, interesse heeft in een uitlaathond die de gezelligheid verhoogt en de eenzaamheid verkleint, op de website van de stichting OOPOEH is alle noodzakelijke informatie te vinden: www.oopoeh.nl of bel 020 – 7853745.

Deel dit op: