OOPOEH Joke: “Choco is voor ons allebei een uitkomst”

Toen de Haagse Joke (69) uit Den Haag Mariahoeve stopte met werken miste zij niet perse haar dagelijkse gang naar kantoor maar wel het gevoel van zingeving. Ze is graag van betekenis voor iemand. Toen zij hoorde van Stichting OOPOEH leek haar dat een ideale oplossing! Een oppashond! Zo zou haar man weer kunnen genieten van de gezelligheid van een hond en zijzelf vond het prettig om iets voor een de eigenaar van een hond te kunnen betekenen.

Haar man Jacques (90) is al zijn hele leven een hondenliefhebber en heeft in zijn leven verschillende dierbare honden gehad. Toen de laatste overleed wilde hij niet meer aan een nieuwe hond beginnen. Jacques: ‘Maar ik miste de gezelligheid van een hond wel heel erg.’

En zo kwam via Stichting OOPOEH Choco op hun pad. Wat een leuke hond! Enorm aanhankelijk en meteen helemaal dol op Jacques en Joke. Als Choco ‘s ochtends binnen komt begroet zij als eerste haar grote vriend Jacques en daarna pas Joke. Om zo de rest van de dag rond beiden te schuifelen om aaitjes te ontvangen.

Jacques: “Choco is een ideale hond voor mij want ik ben veel in huis en doe het rustig aan. Want ook al is Joke nooit meer hele dagen weg, ze heeft haar dagen toch weer flink gevuld met vrijwilligerswerk. Samen met Choco is het dan heel gezellig, ze is lief en heeft een eigen willetje. Een beetje jaloers is ze soms ook. Bijvoorbeeld als onze kanarie even wat aandacht van ons krijgt.” 

de liefste hondenoppas den haag

Als Choco blijft slapen maken Joke en zij, na de ochtendwandeling, Jacques ’s morgens wakker. Dan ontbijten Jacques en Joke en krijgt Choco haar eten. Dat is toch een gezellige start van de dag! 

Jacques: ‘Bewegen is goed voor de mens, zeker op mijn leeftijd. Dus met Choco loop ik graag kleine rondjes in de buurt. ’Sjaak en Sjook’, worden ze ook wel genoemd. Ze zijn een bekend stel in de buurt. Want Jacques maakt met veel plezier kleine kletspraatjes met iedereen die zij tegenkomen. En Choco loopt gezellig mee. 

Baasje Arda: “Ik kan iedereen een lieve OOPOEH als oppas aanraden. Choco komt als voormalig zwerfhondje uit Roemenië, kan moeilijk alleen zijn en is vaak onzeker. Prikkels worden snel te veel. In de flat van Jacques en Joke vind Choco haar veilige tweede huis. Ze heeft daar zelfs haar eigen kleedje! Vanmorgen haalde ik Choco op die een nachtje had gelogeerd. “Is ze lief geweest?” vroeg ik, en dat werd beaamd: “We hebben weer zo van haar genoten!” Dat is toch ontroerend?” 

oppashond in den haag

Joke: “Ik vind het heel leuk om op deze manier iets voor een ander te kunnen betekenen. We hebben sinds het begin een fantastische klik met Arda, het baasje van Choco. Zo leuk ook dat Arda ons een koffiemok met een foto van Choco stuurde toen Jacques 90 jaar werd! Ikzelf vind in Choco een heerlijk wandelmaatje. Ik houd van stevig wandelen maar met Jacques lukt dat niet meer en in je eentje lopen is niet leuk. Dus loop ik samen met Choco bijvoorbeeld naar Meijendel, eten we samen een broodje bij de boerderij en gaan we gezellig met de bus terug naar huis. Een flinke wandeling. En onderweg vertel ik aan wie het maar horen wil, dat ik OOPOEH ben.”

Deel dit op: