Het coronabeleid van Stichting OOPOEH

Het coronavirus heeft op onze OOPOEH’s en onze stichting de afgelopen maanden een grote impact gehad: nieuwe matches werden niet gefaciliteerd en de invulling van lopende matches veranderden. Sommige matches stopten tijdelijk, andere matches gingen in lijn met de RIVM-richtlijnen toch door met duidelijk gecommuniceerde afspraken.

Coronaproof matchen

Omdat het zorgen voor een hond relatief veilig is en tegelijk het sociale en fysieke welzijn van senioren sterk kan vergroten zijn we per 1 juni weer gestart met maken van nieuwe matches tussen senioren en oppashondjes. Het hervatten van het matchen is echter niet zonder risico en wij spannen ons in om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen. Stichting OOPOEH heeft, in samenspraak met de GGD en het RIVM de volgende richtlijnen opgesteld.

Richtlijnen voor veilig kennismaken en oppassen

  1. Als OOPOEH, baasje of iemand anders in het huishouden coronaklachten heeft dan kan er niet worden kennisgemaakt of opgepast. Honden kunnen het coronavirus niet oplopen maar de hond kan via de vacht wel degelijk Corona overdragen als de persoon met klachten de hond heeft aangeraakt.
  2. Probeer voorafgaand aan de ontmoeting zoveel mogelijk telefonisch (of via videobellen) te bespreken zodat de fysieke kennismaking zo praktisch en veilig mogelijk kan verlopen.
  3. Bij kennismaking en/of overdracht van het hondje zijn handen gedesinfecteerd/ gewassen en er worden geen handen geschud. Er blijft altijd een onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter.
  4. Als dit mogelijk is, spreek af in de tuin of elders buiten.
  5. Het is raadzaam om OOPOEH een eigen hondenriem te geven. Of in elk geval de hondenriem grondig te desinfecteren. Dit geldt ook voor de eventuele verpakking hondenvoer, mandje etc. Neem nooit hondenspeeltjes mee tijdens de overdracht.
  6. Vermijd drukke plekken: als het op straat of in het park erg druk is, is het verstandig om zoveel mogelijk thuis te blijven of alleen een klein blokje om te lopen voor de behoeften van het hondje.

OOPOEH’s van 70 jaar en ouder; wees extra voorzichtig!

Ouderen van 70 jaar en ouder of die een aandoening hebben waarbij er een grotere kans is om ernstig ziek te worden door het coronavirus vragen wij een goede en verstandige afweging te maken of een match op dit moment een verstandig idee is. Bij twijfel kan het RIVM en/of de huisarts advies geven en ook wij denken natuurlijk graag met u mee. Bij aandoeningen doelen wij aandoeningen zoals chronische luchtweg- of longproblemen, hartklachten of suikerziekte. Wilt u toch graag gematcht worden dan is dit uiteraard op eigen risico.

Uitjes voor de OOPOEH’s

Nu het RIVM afraadt om fysieke uitjes te organiseren kunnen de OOPOEH’s genieten van onze leuke virtuele uitjes, waaronder workshops en filmavonden. Houd hiervoor onze nieuwsbrief of website in de gaten!

Tot slot

Het team van Stichting OOPOEH staat telefonisch voor u klaar om waar nodig te begeleiden. U kunt erop rekenen dat wij deze richtlijnen continu blijven evalueren. En wij zorgen ervoor dat deze in lijn zijn met (eventuele hernieuwde) overheidsrichtlijnen. Zodat wij ook tijdens deze crisis en daarna kunnen blijven zeggen:

“Een oppashond maakt gelukkig en gezond”

Als OOPOEH’s het oppassen (nog) niet zien zitten is hiervoor natuurlijk alle begrip. Iedereen mag en kan doen wat voor hen het beste voelt.

Bekijk hier wat we tot 1 juni (toen alles stillag) wèl hebben gedaan? Klik hier.

 

Deel dit op: