Opening expo Dierbare Amsterdammers in Schuim/Parool!

Schuim – Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de expositie Dierbare Amsterdammers.

Liever Cateautje (99) dan Van der Burg en Ivens
Wat: expositie Dierbare Amsterdammers
Waar: Stopera, Amstel 
Wie: Sofie Brouwer, Eva van Joost, Sacha de Boer, Govert de Roos, Patricia Steur, Cateautje Deketh
Wanneer: dinsdag 10 mei, 14.30 tot 16.00 uur
Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans is een kattenman

DOOR: HANS VAN DER BEEK 11 MEI 2016, 10:11
Het is zo’n Sacha de Boer gegund natuurlijk, een nieuwe carrière als fotograaf, maar je kunt het ook overdrijven. Deze week struikel je werkelijk over exposities van haar werk.
Dinsdag heeft ze de opening van Dierbare Amsterdammers, woensdag start in Artis Share a seed, foto’s uit Zimbabwe voor Oxfam Novib, en door een vergissing meende ik dat ze donderdag ook nog een opening heeft. De Boer: “Wat heb ik donderdag!?”

Ze werd nog even aan het twijfelen gebracht ook. “Wel hangen er deze week op abri’s in heel Nederland foto’s die ik voor het Aids Fonds heb gemaakt.”
Dat mag je de Sacha-week noemen.

Die begint in de open lucht, zo’n honderd meter langs de Amstel van de Stopera. Daar hangen foto’s van oude Amsterdammers en oude huisdieren, geportretteerd door negen fotografen.

De meeste modellen zijn er ook, mens en hond. Iemand speelt accordeon.
Vriendelijke dames komen rond met bekertjes water. Dat is niet heel erg Schuim, maar wel lekker, op deze klamme voormiddag.

Voor het terras van Amstelhoeck is een podium gebouwd. Daarachter staat één van de portretten, van Chili (14) die kinderen van hun hondenangst kan afhelpen door rustig bij ze te gaan liggen – met een grote strik eromheen. Het portret is van Govert de Roos, Chili zelf van Willemijn Verloop.

Het lint moet worden doorgeknipt door de wethouders Eric van der Burg en Laurens Ivens, maar die laten op zich wachten. Een vergadering loopt uit.

In de tussentijd vertelt Eva van Joost over oudere mensen en oudere dieren die het verdienen gezien te worden, en Sofie Brouwer vertelt hoe de stichting Oopoeh – Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier – werkt. Het baasje is overdag drukdruk-druk en een oudere wil graag het gezelschap van een hond, maar kan er niet meer fulltime voor zorgen. Iedereen blij, hondje ook.

Nog altijd geen wethouders.
Daarom mag één van de geportretteerden, mevrouw Deketh, het lint doorknippen. Maar eerst nog een gesprekje op het podium. Hoe is het met mevrouw Deketh? “In juni word ik honderd.”
Applaus.

En is haar leenhond er ook bij? “Nee, die is overleden.”
Hebben dieren een positief effect op ouderen? “Ja. Je moet altijd uit met een hond. En je hebt een grote verantwoordelijkheid. Je hebt een kind in huis. Misschien dat die verantwoordelijkheid je ook jong houdt. Je kunt niet inslapen.”

Tip bij een volgende ceremonie: laat Van der Burg en Ivens maar achterwege, en vraag meteen mevrouw Cateautje Deketh, bijna honderd.

Deel dit op: