OOPOEH in de Telegraaf

Er verscheen een grote pagina met aandacht voor Stichting OOPOEH. Mevrouw Harren (85) vertelt hoeveel plezier ze heeft samen met haar oppaskat Gremmie. 

Lees het artikel hieronder:

Logeren bij ‘oma’

De vakantieperiode loopt weer op z’n eind. Dat betekent voor veel OOPOEH’s dat hun oppashondje of -kat weer naar huis gaat of juist weer langs komt! Want soms gaat het dier mee op vakantie en dat is bar ongezellig! Beppi Buhling (76) kan niet wachten tot Romeo weer komt en mevrouw Harren (85) kijkt uit naar het moment dat kat Gremmie weer komt logeren.

Drie partijen worden blij van Stichting OOPOEH. De ouderen (55+) kunnen genieten van de aanwezigheid van een dier, baasjes kunnen rekenen op een vaste oppas en dat is ook wel zo fijn voor de hond of kat. De meeste eigenaren die een oppas zoeken via OOPOEH zoeken een structurele samenwerking. Dus voor een aantal keer in de week, als het baasje bijvoorbeeld moet werken. Ook voor eigenaren die vaak naar het buitenland moeten is OOPOEH een ideale oplossing.
Maar ook de oppassers hebben er heel veel lol in. Hoeveel, dat vertellen Beppie Buhling uit Amstelveen en mevrouw Harren uit Haarlem. Zij ervaren veel voordelen van de dieren. Ze hebben aanspraak op straat, zijn thuis wat minder alleen en vinden in de baasjes een extra luisterend oor!
Beppie steekt van wal: „Ik ben al OOPOEH vanaf het allereerste uur. Ik had een jaar daarvoor mijn eigen hond in laten slapen en wilde dat verdriet niet meer meemaken. Ik besloot me aan te melden bij stichting OOPOEH. Eerst werd ik gekoppeld aan een chihuahua. Ik kon het diertje niet uitlaten, want hij was veel te bang, ik moest mijn balkon helemaal afschermen en een kattenbak in huis zetten! Dat ging me allemaal te ver!”
Toen kwam Romeo. Een match made in heaven! Wat een lief en mooi hondje is dit! Romeo komt elke maandag bij mij en wanneer baasjes Nicole en Bert extra oppas nodig hebben. Ik haal Romeo op bij hen thuis, ze wonen ongeveer twintig minuten lopen bij mij vandaan. Dan drink ik gezellig koffie bij Nicole, als ze niet aan het werk is. En dan wandelen we weer terug naar mijn huis. Tegen het eind van de middag halen ze Romeo weer op.”
Beppie wil de hond liever niet tijdens de vakantie. „Als Romeo bij mij is, ben ik zijn bezit. Ik kan hem niet alleen laten. Dus als ik hem drie weken achter elkaar zou hebben, zou ik geen moment weg kunnen. Dat is me wat teveel. Maar een extra dagje oppassen: graag! Zoals bijvoorbeeld met Koningsdag. Dan kan de familie lekker op pad en geniet ik van het gezelschap van Romeo.”
Mevrouw Harren was altijd een hondenmens. „Maar toen mijn man overleed en ik niet meer goed kon lopen, werd een hond onhaalbaar. Uiteindelijk heb ik me over laten halen om aan katten te beginnen. Ik heb er vier uit het asiel gehaald, maar nu wil ik dat niet meer. Ik wil niet dat mij iets overkomt en dat dier in het asiel belandt. Vandaar dat ik ben gaan zoeken naar een oppasmogelijkheid en die vond ik in OOPOEH.”
Inmiddels heeft de dame uit Haarlem al aardig wat oppaskatjes in haar aanleunwoning ontvangen. „De meeste worden voor langere tijd gebracht, ze hebben toch even de tijd nodig om te wennen. Eén dame waarschuwde me dat haar kat vast heel schuw zou zijn en zich dagen zou verstoppen, maar de avond van de dag dat hij gebracht was, zat hij al bij me op schoot!”
De laatste kat die mocht genieten van de aandacht van mevrouw Harren was de dove Gremmie van negentien! „Zo’n heerlijk beest. Ze is hartstikke doof, maar dat geeft hier in huis niet. Ik vind het heerlijk om voor dat beestje te zorgen en dat je dan niet alleen in huis bent. Ze is nu net weer opgehaald en ik mis haar verschrikkelijk. Pas in oktober krijg ik weer een oppaskat. Jammer hoor”, lacht ze.

Stichting OOPOEH heeft inmiddels een aardig bestand opgebouwd door heel Nederland: meer dan 800 senioren en 600 baasjes die oppas zoeken. Medewerkers van de stichting helpen ouderen die geen computer hebben om zich in te schrijven en baasjes kunnen vervolgens via de site op zoek naar een geschikte oppas voor hun huisdier. De stichting legt vervolgens het eerste contact, waarna het baasje uiteindelijk zelf gaat kijken bij de bewuste OOPOEH of hij of zijn geschikt is als surrogaatbaasje voor de kat of hond. Inschrijven is gratis voor senioren. Ook interesse? OOPOEH.nl

Deel dit op: